İnşaat Muhasebesi Finansmanı ve Organizasyonu

İnşaat muhasebesi doğru yapıldığı takdirde vergilendirme yönünden ciddi avantajları olur ve kazandırır. Ancak  hatalı ve/veya eksik olması halinde vergisel boyutta ağır yükler getireceği gibi cezaları da bir o kadar yorucu olacaktır. O nedenle periyodik olarak raporlanması vergi dönemleri öncesi mutlaka kontrol edilmesi önemli ve gereklidir. Çünkü atlanmaması gereken önemli hususlar vardır. Görüş ve önerilerimiz doğrultusunda alınacak kararlar ışığında birçok finansal avantaj sağlanabilmektedir.

Ayrıca birkaç inşaatı aynı anda yapan ve/veya tamirat ve dekorasyon gibi inşai işler yapan firmaların cari hesap, maliyet analizi ve bütçeleme işlerinin şantiye ve/veya iş bazında yapılması doğru olacaktır. Bu tür inşaat firmalarının muhasebesinin yetkin ve tecrübeli muhasebecilerle, yerinde  ve/veya uzaktan muhasebe kayıtlarının tutulması suretiyle yine periyodik kontrollerinin yapılması, raporlanması, raporların yorumlanması tüm muhasebe ve finans işlerinin planlanıp organize edilmesi işleri firmamız tarafından yapılarak hata payının ve finansal kayıp riskinin en aza indirilmesi sağlanmaktadır.

İnşaat işi tecrübe ve birikim gerektiren uzun uğraşlar sonucunda teknik işler, finans ,muhasebe ve bürokratik işleri içiçe olan birbirine bağlı bir yapıdan oluşmaktadır. Doğru bir organizasyon ile zaman ve maliyet açısından çok avantaj sağlanabildiği gibi hatalı işlerde de aynı şekilde zaman ve maliyet açısından büyük kayıplar oluşturabilmektedir. Bu nedenle iyi bir organizasyon ağı kurularak maliyeti düşürmek mümkün olmaktadır. Tüm yapıyı iyi bir şekilde organize etmek gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında;

1-Yatırım planlaması, değerleme hizmetleri ar-ge çalışmaları ve karar verme aşamaları

2-Etüt ve proje oluşturma sunum hazırlama

3-Fizibilite çalışmaları

4-Maliyet hesaplama

5-Bütçeleme, karlılık analizi

6-İnşaat sınıfının alınması ,yeterliliğinin sorgulanması şirket yapısı vs resmi sürecin yönetilmesi

7-Sözleşme vekaletname ve tüm gerekli resmi noter evrakları vs hukuki sürecin yönetilmesi

8-Ruhsat ve izin işlerinin planlanması

9-Satın alma ağının oluşturulup sürecin yönetilmesi, karşılaştırma tabloları ve ihalelerin açılması

10-Taşeron sözleşmeleri ve hukuki süreçlerin yönetilmesi

11-Çalışanların temini ve hukuki süreçleri için İK departmanının oluşturulması ve/veya desteklenmesi

12-İş güvenliği ve SGK yönünden sürecin yönetilmesi

13-Çalışanların SGK teşviklerinin kontrol edilmesi

14-Günlük haftalık aylık şantiye işleyiş ve nakit akışının raporlanması

15-Gerçekleşen maliyet ile hesaplanan maliyetin karşılaştırılmalı olarak güncellenmesi

16-Gelir-gider dengesinin sağlanması açısından satış planlaması ve pazar araştırması yapılarak maliyet bedellerinin ışığında doğru satış rakamının bulunması

17-Finansal yatırım ve/veya yeni finansman araçları bulup öneri sunma konularının raporlanması

18-All risk ve mal imesuliyet gibi sigortalarının doğru yapılması konusunda  planlamaların yapılması

19-Finansal planlama ve kredibilitenin arttırılması için mali tabloların analizleri ve düzenlenmesi yönünde raporlamaların yapılması

20-KDV iadelerinin yönetilmesi ve takibi

21-Teslimlerin planlanması ve  hukuki sürecin yönetilmesi

22-İskan ve işbitirmelerin alınması

23-Bina yönetiminin kurulması ve işletmeye alınması

24-Tüm sürece ilişkin hizmet içi eğitimin verilmesi bilgi belge ve dökümanların paylaşımı

25-Bilgisayar programlarının yeterliliği ve efektif kullanımının sağlanması

Yukarıda sayılan tüm iş ve işlemler birbiri ile iç içe geçmiş ve bir bütün olarak idare edilmesi gereken organizasyon işidir. Ancak tercihen ayrı ayrı satın alınan ve/veya yönetilen işlerdir. Fakat koordinasyon ve kontrol çok önemlidir. Ayrı ayrı da satın alınabileceği gibi bütün olarak da organize edilebilen bir süreçtir. Sadece varolan yapının kontrolü ve takibi de mümkün olacaktır. Bir nevi iç denetim sistemi ve kurumsal yapılanma sağlanarak, bazı evrak ve bilgi akışı yönünden standartlar oluşturmak ve matbu formlarla firmanın yatırımlarındaki verimliliği ve finansal gücünü arttırmak mümkün olacaktır.

Finansal açıdan güçlü olmak önünü görebilmekle ve yatırımını doğru yönlendirip yönetmekle mümkün olacaktır. Ancak bunun için doğru bilgi ve bilgi akışı gerekmektedir.

Raporların tam ve zamanında alınması ile raporlarda neden ve sonuçlar ile görüş ve önerilerin dipnotların olması çok önemlidir.

Özellikle sektörel bazda analizlerin ve grafiklerin olması sunumların yapılıp belgelerin görülmesi önemli hususların altının çizilip, özet raporlarla da fotoğrafın çekilmesi gereklidir. Zaman kaybı olmadan anlık durumun geçmişteki raporlar ile  gelecek tahminlerinin sunulması ve yönetimin karar vermesini kolaylaştırmak amaç olmalıdır.

Zaman ve para iyi yönetilir ve yönlendirilir ise kazanç da aynı oranda artacaktır.

Amacımız inşaat yatırımlarınızın doğru yönlendirilmesi ile zaman ve para kazandırmaktır. Kurumsallaşma sürecinde olan ve kurumsal yapıların faydasına olacak, işe ve  firmalara özel çözümlerimizle inşaat ve inşai işler konusundaki tecrübe ve birikimlerimizle  oluşturulacak model ve modüllerle yanınızda yer almak.